Forbindelser — danske kunstnere fra det tidligere Jugoslavien
17. september 2022 -19. februar 2023
Krig, migration, asylpolitik og følelsen af hjem.
Krig, migration, asylpolitik og følelsen af hjem.
Krig, migration, asylpolitik og følelsen af hjem. Syv toneangivende danske kunstnere fra det tidligere Jugoslavien indtog SMK med deres politiske og dybt personlige kunstværker.
I 2022 var det 30 år siden, at Danmark tog imod 20.000 flygtninge fra krigene i det tidligere Jugoslavien, primært fra Bosnien og Hercegovina. Krigene sendte i 1990’erne over en halv million mennesker på flugt og var – på det tidspunkt – den mest udfordrende flygtningesituation i Europa siden Anden Verdenskrig.
Mange af flygtningene valgte sidenhen at blive i Danmark, og den danske samtidskunstscene har i dag flere markante kunstnere fra det tidligere Jugoslavien. I udstillingen samlede SMK syv af disse toneangivende kunstnere. Med enkelte undtagelser er de alle kommet til Danmark som børn med deres familier på flugt fra krigen på Balkan.
Kunstnerne i udstillingen havde den flerkulturelle baggrund til fælles, men de arbejdede på vidt forskellige måder. I museets lange Skulpturgade kunne publikum opleve et monumentalt kunstværk bestående af seks meter høje sejl syet sammen af tøj indsamlet fra flygtninge i 15 konfliktramte lande.
Man kunne blandt andet også opleve hæklede verdenskort, fotografiske postkort fra et land, der ikke længere eksisterer og videoværket Flotel Europa, som fortæller historien om det skib, der i 90’erne fungerede som flygtningecenter midt i København.
Ph.d. stipendiat Tijana Mišković, som stod bag udstillingen, fortæller:
I en tid præget af landflygtighed er det vigtigt at sætte fokus på de forbindelser, der opstår mellem forskellige lande og kulturer. Kunst kan skabe meningsfulde forbindelser på tværs af den kløft, som migrationen har skabt.
Alen Aligrudić, Amel Ibrahimović, Ana Pavlović, Ismar Čirkinagić, Nermin Duraković, Suada Demirović, Vladimir Tomić
Topfoto: Ismar Čirkinagić, The House in the Forest by the Sea, 2021 og Suada Demirović, Home – the terrible beauty of unbelonging, 2021. Foto: Thomas Andersen. © Ismar Čirkinagić / VISDA, © Suada Demirović / VISDA.
Alen Aligrudić, In the same boat, from the series ‘Greetings from Yugoslavia’, 2016. © Alen Aligrudić / VISDA
Suada Demirović, Home – the terrible beauty of unbelonging, 2021 Photo: Thomas Andersen © Suada Demirović / VISDA
“Kunst der vil høres”
Information
♥♥♥♥
“Mørk, men menneskelig udstilling”
Politiken
Udstillingen Forbindelser – danske kunstnere fra det tidligere Jugoslavien blev i november 2022 præmieret af Statens Kunstfond